Tarımsal Üretimin Çeşitlendirilmesi Konusunda Bir Değerlendirme
Tarım ürünleri üretmeyen insanların bir kısmı gıda ve tarım ürünleri üretmek istemekte veya üretim yapan insanlara katkıda bulunmak istemektedir. Tarım ürünleri üretimi yapan insanlara katkıda bulunmayı isteyenler için bir seçenek olarak bilimsel açıdan uygun koşulların olduğu yerlerde meyve fidanı dağıtımı düşünülebilir. Bir örnekle bunu açıklamak daha uygun olacaktır; örneğin 100 çiftçinin yaşadığı ve temel geçim kaynağı hayvancılık olan bir köyde bilimsel açıdan uygun koşullar olması halinde her çiftçiye 20 adet meyve fidanı vermenin birçok fayda sağlaması mümkündür. Tabi koşullar uygunsa bu meyve fidanlarını çiftçiler kendileri de satın alabilir veya üretimini yapabilirler.
Örneğin bir köye meyve fidanı vermek istediniz ve bir ziraat mühendisinin tavsiyesi doğrultusunda badem fidanı vermeye karar verdiniz. Her çiftçi için 20 adet badem fidanı olmak üzere 100 çiftçiye 2000 adet badem fidanı dağıtımı yaptınız. Temel geçim kaynağı hayvancılık olan bu köye verdiğiniz fidanlar sayesinde insanlara her yıl hasat mevsiminde ek gelir sağlanmış olur. Bir badem fidanının ortalama 30 kilogram meyve verdiğini varsayarsak 2000 fidan toplamda 60 ton civarı badem verir. Köyde üretilen bu 60 tonluk badem için çiftçiler toptan alım yapan tüccarlarla iletişime geçip ürünlerini satabilirler. Bir çiftçi için birkaç ağacın verdiği sınırlı miktarda meyve için alıcı bulmak zor iken aynı köyde çoğu çiftçinin aynı meyve fidanından dikmesiyle birlikte elde edilen ürün miktarı artacak ve pazarlama imkânları kolaylaşacaktır.
Tabi ki tarımsal üretimde çeşitliliğin sağlanması önemlidir ve aynı köyde yaşayan çiftçilere her zaman aynı meyve fidanını dikme gibi bir tavsiye vermek doğru olmaz fakat çiftçiler ürettikleri bazı ürünlerinde ortak nokta bulurlarsa pazarlama imkânları artarak gelir elde etmede daha başarılı olabilirler. Örneğin temel geçim kaynağı süt hayvancılığı olan bazı köylerde süt toplama merkezleri vardır ve bu süt toplama merkezleri böyle köylerde süt üretiminin ortak değer olması sayesinde kurulup gelişmiştir.
Aynı köyde yaşayan çiftçiler birbirinden farklı birçok meyve fidanı dikebilir fakat en azından bir iki meyve fidanı çeşidinde aynı üretimi yaparak ortak noktayı bulurlarsa köyde aynı tip ürünün üretim miktarı artacak ve böylece pazarlama imkânları gelişebilecektir. Köydeki çiftçilerin dikeceği bu meyve fidanlarının doğrudan ek gelir sağlaması yanında dolaylı olarak da birçok faydası olacaktır; bunlar meyve ağaçlarının sıcak mevsimlerde hayvanlara gölgelik sağlaması, arılar için bal yapımında kullanılacak kaynak, topraktaki erozyonun önlenmesine katkı sağlanması gibi daha birçok olumlu etkiye neden olacaktır.
Burada dikkat edilmesi gereken bir nokta ise temel geçim kaynağı hayvancılık olan bir köye meyve fidanı dağıtımı yapılacağı zaman; don, kırağı gibi hava olaylarından etkilenmeyen geç çiçek açan fidanlar seçilebilir ve aynı zamanda hastalıklara ve kuraklığa dayanıklı fidanlar seçilebilir. Çünkü temel geçim kaynağı hayvancılık olan ve hayvancılık konusunda uzmanlaşan insanlar, belli dönemlerde zorunlu bakıma ihtiyacı olan hassas meyve fidanları hakkındaki bilgileri öğrenmek için vakit ayıramayabilirler ve bu sebeple meyve fidanlarına gerekli bakımları yapamayabilirler.
Saygılarımla
Zekeriya Gümüşhan