Dünya yüzeyinin büyük kısmı su kaplı alanlar (yaklaşık %71), daha az kısmı ise kara alanlarıdır (yaklaşık %29).

İnsanlar ihtiyaçları için önemli ölçüde tatlı suya ihtiyaç duyar. Sadece su içmek, banyo ve tuvalet için değil tarım ve sanayi gibi işler için de tatlı su kullanılır. Fakat dünyamızda bulunan toplam suyun büyük çoğunluğu tuzlu sudur (yaklaşık %97,5), geriye kalan küçük bir oran ise tatlı sudur (yaklaşık %2,5).

Dünyamızda bulunan tatlı suların önemli bir kısmına ulaşmak kolay değildir.

Atmosferde bir su döngüsü ve döngünün tamamlanması için zamana gereksinim vardır. Tatlı su tüketimindeki artış miktarı, bu su kaynaklarının yeniden oluşum sürecinden hızlı olması halinde su sıkıntısı yaşanmaktadır.

2000 yılı civarında yaklaşık 6 milyar olan dünya nüfusunun 2023 yılında 8 milyarı geçtiği ve iki tarih arasındaki bu kısa sürede yaklaşık üçte bir oranında arttığı görülmektedir. Artan nüfus sebebiyle gerekli olan tatlı su miktarı ciddi ölçüde artmaktadır, insanlar veya toplumlar tatlı su elde etme yöntemlerinden kendi koşullarına uygun olanları tercih etmektedir.

Günümüz koşullarını dikkate alırsak; yağmur suyu depolamak, deniz suyunu arıtarak tatlı su elde etmeye kıyasla maliyet olarak daha ucuzdur ve karbon ayak izi yani üretilen sera gazı miktarı açısından insan faaliyetlerinin çevreye verdiği zararın ölçüsü daha azdır.

Saygılarımla
Zekeriya Gümüşhan